Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Ήπια..... Χρεοκοπία!!


Το τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσε.

Ήπια προσαρμογή

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης τα οποία ισοδυναμούν με προσπάθεια ήπιας προσαρμογής σε συνθήκες που επιβάλλουν δραστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, το κόστος της ήπιας προσαρμογής μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο από μία δραστική αντιμετώπιση της κρίσης.

Η κυβερνητική αργοπορία και ασυνεννοησία μάς μετατρέπουν σε εύκολο στόχο των διεθνών κερδοσκόπων, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο το κόστος διαχείρισης του δημόσιου χρέους και περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες δημοσιονομικής εξυγίανσης και οικονομικής ανάπτυξης.

Ίδιες προτάσεις

Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε στην επανάληψη γνωστών προτάσεων, που ακόμη δεν έχουν μετατραπεί σε κυβερνητικά μέτρα και δείχνουν, σε αρκετές περιπτώσεις, ξεπερασμένες από τις αρνητικές εξελίξεις.

Το μόνο νέο στοιχείο που πρόσθεσε είναι η άμεση αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η οποία ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΝΔ και πραγματοποιείται σε δόσεις για να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Κατά τα άλλα, ο κ. Παπανδρέου δεν μπόρεσε να γίνει συγκεκριμένος για τα φορολογικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, για τη δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας.

Οι δισταγμοί του κ. Παπανδρέου μπορεί να έχουν μια ηθική και πολιτική βάση, πλήττουν όμως αυτούς που υποτίθεται ότι θέλει να προστατεύσει η κυβέρνηση.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα πάμε από το κακό στο χειρότερο, για να δούμε στη συνέχεια εάν υπάρχουν δυνατότητες για διεκδίκηση της σταδιακής ανάκαμψης.

Από το άθρο, “Καλές προθέσεις χωρίς αποτέλεσμα”, του Γ. Κύρτσου στη City Press 3.2.10

2 σχόλια: