Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

«Φιλικές» οι Ενέργειες της Τουρκίας

Από άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία: Δε βλέπουν κρίση οι στρατηγοί μας.

Αμήχανοι αλλά και προβληματισμένοι παρακολουθούν τα όσα γίνονται ή δεν γίνονται, αλλά αφήνονται να διαρρεύσουν στα ΜΜΕ ότι έγιναν, στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα οι αξιωματούχοι και αξιωματικοί του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Εδώ και ένα μήνα, περίπου, έχει δημιουργηθεί κλίμα κρίσης στο Αιγαίο, κρίση που μπορεί να εξελιχθεί σε νέα Ιμια από λεπτό σε λεπτό, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε αυξημένη ετοιμότητα και στην αντίπερα όχθη αποφασισμένους στρατηγούς να «κατακτήσουν» το Αγαθονήσι στο πλαίσιο των, επί δεκαετίες, διεκδικήσεών τους όμως στην περιοχή. Κρίση «γιοκ» για τους στρατιωτικούς.
Σχόλιο:
Το πραγματικό πρόβλημα με τις ένοπλες δυνάμεις, (ΕΔ), ως θεσμού, είναι ότι η εκάστοτε ηγεσία τους είναι εξ’ ολοκλήρου εξαρτημένη από τα κόμματα εξουσίας και δεν ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση που θα έπρεπε, ως αρμόδια στο χώρο της.

Από τη μετάθεση ενός φαντάρου, μέχρι τις προαγωγές και τοποθετήσεις των στελεχών, τη σύνθεση της ηγεσίας, την επιλογή των στρατηγών, τον εξοπλισμό των ΕΔ, το δόγμα, τη στρατηγική, υπάρχει το «σκονάκι», εντολή των πολιτικών. Αν υπάρχουν αντιρρήσεις, είτε απομακρύνονται οι αντιρρησίες, είτε υπάρχει ευθυγράμμιση των αντιρρησιών με τις επιθυμίες των πολιτικών.

Ένα πολύ μικρό παράδειγμα, δίδεται με την εκάστοτε μείωση της στρατιωτικής θητείας. Μειώνουν τη θητεία, αδειάζουν οι μονάδες και των συνόρων και έπειτα προκηρύσσουν διαγωνισμό για πρόσληψη «ημιμόνιμων» για να μπαλώσουν τα πράγματα! Το αν οι μονάδες, με μειωμένη επάνδρωση, είναι σε θέση να εκτελέσουν την αποστολή τους δεν τους απασχολεί!
Τέτοιου είδους εξάρτηση ΕΔ – πολιτικών δεν υπάρχει σε κανένα σοβαρό κράτος. Είμαστε κι εδώ πρωτοπόροι…

Η κρίση λοιπόν δε βολεύει τους πολιτικούς και οι στρατηγοί συμφωνούν. Το σοβαρό πρόβλημα θα προκύψει, αν η κρίση, παρά την αγνόηση της από πολιτικούς και στρατηγούς, εξελιχθεί σε τουρκική κατοχή τμήματος ελληνικού εδάφους, έστω κι αν αυτό είναι βραχονησίδα.. Τότε θα διαπιστώσουν ότι υπάρχει κρίση;
Γιατί δε βάζουν από τώρα ένα όριο, (ως εδώ και μη παρέκει), στις βαρύτατες και προσβλητικές ενέργειες των Τούρκων, που ευθέως πλέον διεκδικούν και κατοικημένα ελληνικά νησιά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου