Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ο Τούρκος.. Γίγαντας


Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 κατά του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν επέφερε βαρύτατο πλήγμα στο ηθικό, στην ιεραρχία, στην στελέχωση και γενικότερα στην οργάνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ). Οι (μεγάλης κλίμακας ) εκκαθαρίσεις, διώξεις, αποστρατείες και μεταθέσεις (ιδίως ανώτατων αξιωματικών - έμπειρων στελεχών), καθώς και η καχυποψία που επικρατεί στο στράτευμα μεταξύ (των πρώην κυρίαρχων) κεμαλιστών και των ισλαμιστών του Ερντογάν, επηρεάζουν τις επιχειρησιακές ικανότητες των ΤΕΔ.
Ο Ερντογάν στην προσπάθεια του να ανακτήσει την νομιμοφροσύνη, το κύρος και το αξιόμαχο των ΤΕΔ, στρέφει την προσοχή τους προς εξωτερικούς εχθρούς, με τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Συρία και τον αιώνιο εχθρό (την Ελλάδα) με κλιμάκωση προκλητικών ενεργειών στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Ο Τούρκοι διαχρονικά έστηναν και κλιμάκωναν κρίσεις, (ανάλογα με την αντίδραση της Ελλάδος), μέχρι εκεί που ήταν σίγουροι ότι δεν θα υπήρχε περίπτωση αποτυχίας, αρκούμενοι έστω (κάθε φορά) και σε ελάχιστα «κέρδη», (στις διεκδικήσεις τους).

Ο Ερντογάν στο εγγύς μέλλον, με την παρούσα κατάσταση των ΤΕΔ και σε πολεμική εμπλοκή με τους Κούρδους της Συρίας, εκτιμάται ότι:

Δεν θα διακινδυνεύσει μια μείζονα κρίση στο Αιγαίο, καθόσον δεν μπορεί να αντέξει μια αποτυχία (στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα) στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Μια ενδεχόμενη αποτυχία θα «τσαλακώσει» την εικόνα του Τούρκου προέδρου και είναι πιθανόν να δημιουργήσει συνθήκες αμφισβήτησης της εξουσίας του, ιδιαίτερα στις ΤΕΔ.
Θεωρείται θετική η (αυτονόητη) προειδοποίηση προς την Τουρκία του ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά*, ότι η Ελλάς στο μέλλον δεν θα μείνει απαθής και θα αντιδράσει αναλόγως σε ενδεχόμενες επιθετικές ενέργειες. Επίσης πρέπει να ζητήσει αποζημίωση για τις ζημιές του ελληνικού σκάφους, όπως είπε ότι σκέπτεται να κάνει. Η στάση αυτή πρέπει να γίνει πράξη από εδώ και πέρα και να στηριχθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Κάποιες φωνές της αντιπολίτευσης, ότι οι δηλώσεις Κοτζιά (και άλλες παρόμοιες) δεν συμβάλλουν στην εκτόνωση των κρίσεων είναι ραγιαδίστικες και αντιπροσωπεύουν την διαχρονική παθητική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, που έχουν οδηγήσει μέχρι τώρα ΜΟΝΟ στην κλιμάκωση τους.
(*Δεν υποστηρίζεται η κυβέρνηση, που φόρτωσε στην χώρα 2 αχρείαστα μνημόνια και 100δις€ , ή 200δις€ χαμένα σε χρέος και ανάπτυξη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου