Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Ελληνοτουρκικά (Διάλογος με έναν Φίλο) 7


Φίλος
Δεν υποστηρίζω τον εφησυχασμό. Την "σοβαροφάνεια" και την "παράνοια" δεν αντέχω. Έχω βαρεθεί τόσες δεκαετίες, να ρυμουλκεί την καθημερινότητα του απλού πολίτη ένα θέμα που κατά την προσωπική μου εκτίμηση είναι πλήρως ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ. Επειδή δεν έχω καμιά σχέση με την κεντρική εξουσία (ούτε τώρα ούτε πριν) δεν μπορώ να φαντασθώ ποια κυβέρνηση θα έφθανε στην παράλογη απόφαση να κατεβάσει τη θητεία στους 9 μήνες αν δεν είχε εξασφαλισμένες εγγυήσεις για το "status" των σχέσεὠν μας. με τους απέναντι. Μέχρι στιγμής πέρα από τις κατά καιρούς κορώνες του Ερντογάν και των προγενεστέρων του, το αποτέλεσμα συγκλίνει προς την δική μου εκτίμηση. Σωστή ἤ λάθος, θα φανεί στην πράξη. Όχι στα λόγια. Εκτός και αν πιστεύουμε ότι και εμείς και οι Τούρκοι είμαστε ανεξάρτητοι και ανεξέλεγκτοι για να κάνουμε ὅτι μας αρέσει. Είμαστε ὅμως;;;???. Ὑπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα που πιστεύει ὅτι είμαστε;;??

Leonidas
Οι κατά καιρούς μειώσεις θητείας γίνονταν για ψηφοθηρικούς λόγους, το ίδιο και η τελευταία του Μεϊμαράκη, (συνυπεύθυνος ο τότε αρχηγός στρατού, που προτίμησε την καρέκλα του), και δεν νομίζω να έγινε λόγω... εγγυήσεων των Αμερικανών. Στο πλαίσιο της ίδιας ψηφοθηρικής πολιτικής οι πολιτικοί, (για να εξασφαλίζουν τις καρέκλες στην εξουσία), ενεργούσαν διαχρονικά και αντί να υπηρετούν τα συμφέροντα της πατρίδας, εξυπηρετούσαν τους εαυτούς τους και τα κόμματα τους, με αποτέλεσμα το φαλίρισμα της χώρας και την αποδυνάμωση της άμυνας της.

Σχετικά με το τελευταίο που λες: «Εκτός και αν πιστεύουμε ότι και εμείς και οι Τούρκοι είμαστε ανεξάρτητοι και ανεξέλεγκτοι για να κάνουμε ὅτι μας αρέσει. Είμαστε ὅμως;;;???. Ὑπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα που πιστεύει ὅτι είμαστε;;??»

Εγώ ξέρω (δεν πιστεύω) ότι οι Τούρκοι, από την αμφισβήτηση του FIR Αθηνών, κάνουν γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και ετοιμάζονται για γεωτρήσεις στην αυλή της Κρήτης και δεν τους εμπόδιζαν (διαχρονικά) οι Αμερικανοί. Noμίζω ότι δεν έχει νόημα η συνέχεια (αυτού) του διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου