Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Το Δίκαιο των Ισχυρών


Η Τουρκία (ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν) σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόταν να ιδρυθεί κουρδικό ανεξάρτητο κράτος στα νότια σύνορα της αποσπασμένο από την Συρία.

Οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν θα επέλεγαν την υποστήριξη των Κούρδων/ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, διακινδυνεύοντας να χάσουν τη Τουρκία, για ευνόητους (γεωστρατηγικούς, οικονομικούς, κλπ) λόγους.

Η Ρωσία, (ο ισχυρός παίχτης στην περιοχή), σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να εμπλακεί, (για τους ίδιους ευνόητους λόγους), σε σύγκρουση με την Τουρκία, (ρωσικές δυνάμεις και δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ που στηρίζει). Με την ενθάρρυνση της Ρωσίας, (μετά την εγκατάλειψη των Κούρδων από τους Αμερικανούς), οι Κούρδοι έρχονται σε συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ με αντάλλαγμα κάποια αυτονομία εντός του συριακού κράτους.
Πιθανή εξέλιξη:
Nα περιοριστούν οι βλέψεις της Τουρκίας στην κατοχή της ζώνης ασφαλείας των 30χλμ κατά μήκος των συνόρων με την Συρία και να αναλάβει το καθεστώς Άσαντ, ή κάποια διεθνής δύναμη (με συμμετοχή ή όχι της Τουρκίας) την επιτήρηση αυτής της ζώνης.

Ηθικό δίδαγμα: Αν δεν είσαι ισχυρός, (οικονομικά και στρατιωτικά), φρόντισε να γίνεις, για να ορίζεις τις τύχες σου ως έθνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου