Η Τουρκία (ιδίως) από το 1974 και μετά «έκτισε» αργά αλλά σταθερά μια εχθρική πολιτική σε βάρος της Ελλάδος, (με την προβολή στρατιωτικής ισχύος) και σε πρώτη φάση (ήδη) έχει πετύχει τον περιορισμό άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, (απαγόρευση επέκτασης σε 12νμ των χωρικών υδάτων και εκμετάλλευσης υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ Αιγαίου-ανατολ. Μεσογείου). Παράλληλα (εξακολουθεί να) κατέχει (σχεδόν) την μισή Κύπρο και δεν αναγνωρίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα της στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της. Η Τουρκία όπως φαίνεται τώρα περνάει στην (δεύτερη) φάση υλοποίησης των διεκδικήσεων της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου. Ήδη έχει εξαγγείλει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (60χλμ δυτικά της Πάφου) με δέσμευση της περιοχής μέχρι 3Σεπ19 και έχει αναγγείλει άλλες γεωτρήσεις το καλοκαίρι στην ελληνική ΑΟΖ δυτικά της Κρήτης και νοτίως Καστελορίζου. Αναρωτιέται κανείς σε τι εξυπηρέτησε η πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στο παλάτι του Ερντογάν, που ενώ (υποτίθεται) γίνονται συναντήσεις εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η Τουρκία αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, (δεν σεβάστηκε ούτε την Μεγάλη Εβδομάδα, με μπαράζ παραβιάσεων, υπερπτήσεων ελληνικών νησιών και σκληρών αερομαχιών με οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αφη), και φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων (στην ΑΟΖ) της Ελλάδος και της Κύπρου, (παράλληλα με την διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων).
Εάν η Ελλάδα δεν εμποδίσει τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι απολύτως βέβαιο ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις και στην ελληνική ΑΟΖ. Υπάρχει η πολιτική βούληση για την αποτροπή τετελεσμένων σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος και της Κύπρου; Είναι έτοιμες και ικανές οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην επιτρέψουν στους Τούρκους να προχωρήσουν σε τετελεσμένα στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ; Εν μέσω (διαρκούς) εκλογικού.. πυρετού, προσεχώς οι απαντήσεις..
Σημείωση: Τελευταία η Τουρκία αύξησε την χρήση μη επανδρωμένων α/φων (UAV) για την πραγματοποίηση παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Γιατί δεν κοινοποιείται στην Τουρκία ότι τέτοια α/φη (θα) καταρρίπτονται, αντί να αναχαιτίζονται από τους πιλότους των ελληνικών μαχητικών, (με ότι σημαίνει σε κόστος πτήσεων/καταπόνησης προσωπικού και υλικού;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου