Το ΓΕΕΘΑ δημοσίευσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Περιστατικό Παραβίασης Εθνικών Χωρικών Υδάτων στην περιοχή των Ιμίων
{Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ.
Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού.}
Αυτό που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ είναι ότι επιβαίνοντες στην τουρκική πυραυλάκατο ήταν σύσσωμη... η ηγεσία των τουρκικών ΕΔ (αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ). Τυχαίο που η... κρουαζιέρα γίνεται την ημέρα της επετείου της κρίσης στα Ίμια;
Είναι η πρώτη φορά από το 1974, που η Τουρκία με τον πιο επίσημο και προκλητικό τρόπο αμφισβητεί/διεκδικεί την κυριότητα ελληνικού εδάφους (Ίμια).
Η πράξη αυτή αποτελεί νέα κλιμάκωση των απαιτήσεων των Τούρκων σε βάρος της ακεραιότητας της χώρα μας, η οποία βέβαια δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα τύπου ανακοίνωσης του ελληνικού ΓΕΕΘΑ.
Έχει ξαναδημοσιευτεί σε αυτό το blog:
Αρχή. [Από τη μεταπολίτευση μέχρι και τώρα, όλες οι κυβερνήσεις, με κάποιες διακυμάνσεις, ακολουθούν πολιτική κατευνασμού απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στο σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδος. Μεταθέτουν την όποια επίλυση των τουρκικών διεκδικήσεων σε ένα αόριστο μέλλον, το οποίο εύχονται να μην έλθει ποτέ. Έτσι το μόνο που έρχεται, είναι η συνεχής ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων.
Η θέση αυτή αποτελεί παραδοχή στρατηγικής αδυναμίας αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής, που άνοιξε την όρεξη των Τούρκων, με αποτέλεσμα από μια γενική αόριστη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο το 1974, να διεκδικούν τώρα 152 νησιά, και βραχονησίδες.
Περιμένουμε να μας λύσουν τα προβλήματα με την Τουρκία οι διεθνείς οργανισμοί, η (ΕΕ το ΝΑΤΟ κλπ), ή άλλα κράτη (Αμερική, Ρωσία κλπ). Όλοι οι ξένοι τηρούν ισορροπίες με βάση τα εκάστοτε συμφέροντα τους. Αν δεν μπορούμε να υπερασπισθούμε τη χώρα μας, κανείς δε θα το κάνει για μας.
Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια εθνικά αξιοπρεπής και σθεναρή στάση απέναντι στην Τουρκία σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, παράλληλα με την αναβάθμιση των στρατιωτικών ικανοτήτων της χώρας. Ένα παράδειγμα:
Η τελευταία φορά που ενήργησε με εθνική αξιοπρέπεια η χώρα μας ήταν το 1987. Απείλησε ότι θα βυθίσει το «Σισμίκ», που είχε βγει για έρευνες στο Αιγαίο, και το εννοούσε και οι Τούρκοι το μάζεψαν σαν βρεγμένες γάτες. Φυσικά οι ΕΔ είχαν προβεί σε όλες τις προπαρασκευαστικές στρατιωτικές ενέργειες, (ενίσχυση μονάδων με μερική επιστράτευση, προωθήσεις μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων μονάδων,ύψιστο βαθμό ετοιμότητας στις μονάδες 1ης γραμμής κλπ), για να δείξει ότι το εννοούσε, (την βύθιση του "Σισμίκ"). Έτσι οι Τούρκοι τότε πήραν το μήνυμα...
Στην κατεύθυνση αλλαγής αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής βοηθάει η κατάσταση των τουρκικών ΕΔ, που δεν είναι καλή αυτή την περίοδο όσον αφορά το ηθικό, την οργάνωση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα τους, έπειτα από τις εκκαθαρίσεις Ερντογάν, λόγω πραξικοπήματος.
Οι Τούρκοι, σε κάθε περίπτωση, μελλοντικά θα μας αναγκάσουν ή να υπερασπίσουμε το έδαφος μας, ή να το παραχωρήσουμε. Είμαστε έτοιμοι για την μία ή την άλλη έκβαση;] Τέλος.
Περισσότερα στο link:
https://hellasbelowzero.blogspot.gr/2016/12/blog-post_15.html
Όσο συνεχίζεται η παθητική στάση αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, τόσο θα πολλαπλασιάζονται ποσοτικά και ποιοτικά, όπως (και) αυτή την φορά με την… κρουαζιέρα των Τούρκων στρατηγών με συνοδεία 2 σκαφών βατραχανθρώπων.
Πολύ πιο δύσκολη θα είναι η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων ακόμα και στο εγγύς μέλλον, αφού η Τουρκία ξεπεράσει τις οργανωτικές αδυναμίες των ΤΕΔ, λόγω εκκαθαρίσεων Ερντογάν και αλλάξει η ισορροπία εις βάρος της Ελλάδος σε μέσα, (μαχητικά αφη 5ης γενιάς, νέες ναυτικές μονάδες, πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, στοχοποίηση με ακρίβεια 80εκατοστών όλου του Αιγαίου από τον κατασκοπευτικό δορυφόρο της Τουρκίας, που ήδη είναι σε λειτουργία, κλπ).
Οπότε τίθεται (πάλι) το ερώτημα:
Θα συνεχίσει την παθητική της στάση η ελληνική πλευρά απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, μέχρι (τον χρόνο θα τον επιλέξουν οι Τούρκοι) την κατάληψη σε πρώτη φάση ακατοίκητων νησίδων, οπότε μάλλον θα είναι πολύ πιο δύσκολη η αποτροπή/αντιμετώπιση, λόγω της διαφοράς στρατιωτικού δυναμικού;
Ο χρόνος κυλάει σε βάρος της Ελλάδος...