Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Εκτίμηση Αποτελεσμάτων Ευρωεκλογών και 2ου Γύρου Αυτοδιοικητικών 25.5.14


Ευρωεκλογές:
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με διαφορά 3,87% από τη ΝΔ, αλλά το ποσοστό του 26,58% δεν έφθασε εκείνο που είχε στις εκλογές του 2012 (26,89%), που αντιστοιχεί σε απώλεια περίπου 130.000 ψηφοφόρων του 2012. Αυτό σημαίνει ότι κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι επειδή έπεισε το λαό και αύξησε τα ποσοστά του, αλλά επειδή έχασε η ΝΔ 7% σε σχέση με τις εκλογές 2012. Έτσι στο ΣΥΡΙΖΑ είναι (συγκρατημένα) ευχαριστημένοι.
Σημειώνεται ότι στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι πιο «χαλαρή», (δεν κρίνεται ποιο κόμμα θα κυβερνήσει τη χώρα), και είναι φυσικό να τιμωριτική προς τα κόμματα που κυβερνούν, που έχουν «λυσσάξει» τον κόσμο σε φορολογία και περικοπές μισθών και συντάξεων.
Το ποσοστό της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-Ελιάς 22,71+8,02=30,73% απέχει πολύ από το 26,58% του ΣΥΡΙΖΑ, που επιδίωκε να ξεπεράσει, για να…. ανατρέψει την κυβέρνηση.
Επίσης το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι επί των εγκύρων ψηφοδελτίων και εφόσον συνυπολογιστεί η αποχή (πάνω από 40%), τότε το ποσοστό του πανελλαδικά αντιστοιχεί με το… ζόρι στο 17% των Ελλήνων!! Φυσικά το ίδιο ισχύει για τη ΝΔ με ποσοστό 13,% και αναλογικά και για τα άλλα κόμματα.

Η ΝΔ με 22,71% έχασε 7% σε σχέση με τις εκλογές του 2012, (29,66%), όμως θα μπορούσε να έχει χάσει με μεγαλύτερη διαφορά, οπότε στη ΝΔ είναι (συγκρατημένα) απογοητευμένοι.

Το ΠΑΣΟΚ-Ελιά, κατάφερε να συγκεντρώσει 8,02%, χάνοντας λίγο παραπάνω από 4% σε σχέση με τις εκλογές του 2012, (12,28%). Το ποσοστό  αυτό όμως θεωρείται.... επιτυχία, καθόσον το ΠΑΣΟΚ είχε καταρρεύσει τελευταία, (δημοσκοπικά στο 4%). Φαίνεται ότι έπιασε ο «μανδύας» της (κεντροαριστερής ενωτικής) Ελιάς, επαναφέροντας κάποια χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ.

Οι ΑΝΕΛ…. κατάφεραν με τον ακραίο, (σαν να ήταν μονίμως ψεκασμένοι), λαϊκισμό τους να μην πιάσουν ούτε το μισό ποσοστό από τις εκλογές του 2012, αποσπώντας μόνο 3,46% έναντι 7,51%, που κατείχαν, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόβλημα συνοχής στο κόμμα.

Η ΔΗΜΑΡ καταποντίστηκε στο 1,20%, έναντι 6,26% που είχε στις εκλογές του 2012 με ενδεχόμενο ακόμα και τη διάλυση, ή απορρόφηση της από άλλα κόμματα.

Το ΚΚΕ κράτησε και αύξησε το ποσοστό του σε 6,09%, από 4,5% στις εθνικές εκλογές του 2012. Του έδωσε δύναμη ο «σοφός» λαός να παλεύει στις Βρυξέλλες… ενάντια στους μισθούς που δίνονται εκεί στους βουλευτές του (ευρωκοινοβουλίου)!

Η ΧΑ αύξησε κατά 2,48% τα ποσοστά της σε 9,40% από 6,92% των εκλογών του 2012, παρά τις διώξεις που υφίσταται σαν εγκληματική οργάνωση, την προφυλάκιση της ηγεσίας της, και τον αποκλεισμό-στοχοποίηση της από το σύνολο των ΜΜΕ.

Το Ποτάμι…. κατέβασε νερό φθάνοντας το 6,60%, αν και οι προσδοκίες του ιδρυτή του κ. Θεοδωράκη ήταν για κάτι πιο πάνω.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές:
Η ΝΔ νίκησε στις περιφέρειες της χώρας τον ΣΥΡΙΖΑ, καθόσον από τις 13 επικράτησε σε 6 περιφέρειες, (Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου και Αν. Μακεδονίας-Θράκης). Σε άλλες 2 περιφέρειες (Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα) κέρδισαν στελέχη της που κατέβηκαν ανεξάρτητοι και στην περιφέρεια Πελοποννήσου κέρδισε στέλεχος της που υποστηρίχθηκε και από το ΠΑΣΟΚ. Στην Κρήτη κέρδισε ανεξάρτητος που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μόνο 2 περιφέρειες, (Αττική και Ιόνια νησιά). Την 13η  περιφέρεια (Δυτικής Μακεδονία) κέρδισε ο υποψήφιος που είχε… απορρίψει ο ΣΥΡΙΖΑΕπίσης έχασε τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Στη Θράκη, για άλλη μια εκλογική αναμέτρηση τα πιο μεγάλα κόμματα ΝΔΣΥΡΙΖΑ, (παλαιότερα ΠΑΣΟΚΝΔ), στην προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν τα κομματικά τους συμφέροντα επέτρεψαν να επικρατήσει το κόμμα της μουσουλμανικής μειονότητας DEP, (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας Dostluk-Eşitlik-Barış Partisi), στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης με 41,68% έναντι 16,41% της ΝΔ και 10,83% του ΣΥΡΙΖΑ και στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης με 26,03% έναντι 17,52% της ΝΔ και 17,10 του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επικράτηση του τουρκικού κόμματος DEP στη Θράκη, που ελέγχεται από το τουρκικό προξενείο και έχει σκοπό να χειραγωγήσει τη μουσουλμανική μειονότητα, είναι το αποτέλεσμα των άθλιων κομμάτων, που θυσιάζουν το εθνικό συμφέρον προς όφελος, του στενού κομματικού τους συμφέροντος.

Συμπεράσματα-Εκτίμηση:
Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών συνάγεται ότι:
* Ενώ έχασε η ΝΔ, δεν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
* Το ΠΑΣΟΚ-Ελιά διατηρεί δυνάμεις για να μην υπάρχει πρόβλημα στην δικομματική κυβέρνηση.
* Το Ποτάμι αν παγιώσει την παρουσία του στην πολιτική σκηνή, στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές, αναμένεται να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο σε κυβερνητικές συνεργασίες.
* Τα χαμηλά ποσοστά στους ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ αναμένεται να δημιουργήσουν εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, με αποχωρήσεις – ανεξαρτητοποιήσεις βολευτών προς όμορους χώρους και δεν αποκλείεται ορισμένοι από αυτούς να συμπαραταχθούν  με τα κυβερνώντα κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), συμβάλλοντας στην σταθερότητα της κυβέρνησης. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα συμμαχιών, καθώς μειώθηκαν πολύ τα ποσοστά των (αντιμνημονιακών) ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΛ.
* Εφόσον συνεχίζονται τα μέτρα λιτότητας, τα φαινόμενα της κρατικής-κομματικής διαφθοράς και η ατιμωρησία των υπεύθυνων της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, θα είναι δύσκολη η ανάσχεση της απήχησης στο λαό της ΧΑ.

Το προεκλογικό σύνθημα που «επένδυσε» ο ΣΥΡΙΖΑ «Σήμερα Ψηφίζουμε, Αύριο Φεύγουν», έγινε «Ψηφίσαμε αλλά…. (δυστυχώς) Μένουν» κι έτσι Εκτιμάται ότι:

* Μειώνονται οι πιθανότητες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών αυτό το χρόνο, που σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται η χώρα.
* Η δικομματική κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να μην επιβάλλει νέα επιβαρυντικά μέτρα, να ανακουφίσει τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας, αμβλύνοντας το οξύ πρόβλημα της ανεργίας, με σκοπό να βελτιώσει την εικόνα της ενόψει των προεδρικών εκλογών στις αρχές του έτους 2015.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον, (κομμένο), αέρα του νικητή των ευρωεκλογών θα συνεχίσει να…. κραυγάζει για εκλογές, χωρίς όμως να του γίνεται το… χατίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου