Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Οι Τούρκοι Ψηφίζουν στο…… Φαρμακονήσι-Αγαθονήσι-Καστελόριζο

Για πρώτη φορά από το 1974 Aνήμερα των εκλογών Κυριακή 7.11.10:

- 6 τουρκικά μαχητικά, 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 1 ελικόπτερο προχώρησαν σε 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και 4 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ).

- Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν σε απόσταση μόλις 4 μιλίων από το Καστελόριζο!!

Οι «φιλικές», λόγω εκλογών, ενέργειες των Τούρκων έγιναν στα πλαίσια της αεροναυτικής άσκησης Mavi Balina στην οποία συμμετέχει η Μόνιμη Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη στη Μεσόγειο (“Standing NATO Maritime Group 2’’ - SNMG2).

Η σημειολογία προφανής: Η ύπαρξη του Καστελόριζου είναι εμπόδιο στην τουρκική αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Των μαχητικών….. «εκλογικών» δραστηριοτήτων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είχαν προηγηθεί οι «προεκλογικές δραστηριότητες» της:

Την 5.11.10 τουρκικός σχηματισμός αποτελούμενος από 4 αεροσκάφη F-16 και 2 RF-4E εισήλθε στο ελληνικό FIR και πραγματοποίησε 1 υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι και 2 πάνω από το Αγαθονήσι, παρά την παρουσία των ελληνικών μαχητικών αναχαίτισης.

Άλλες «ρουτίνα» πλέον παραβάσεις-παραβιάσεις, των τουρκικών μαχητικών 1-5/11/10 και παραμονή εκλογών 6.11.10:

- 55 μαχητικά πραγματοποίησαν 26 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (ΚΕΚ), 20 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου(ΕΕΧ), δύο υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και μία πάνω από το Φαρμακονήσι, που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Επίσης οι Τούρκοι για να «τιμήσουν» τη γιορτή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στις 8.11.10 έστειλαν τους χαιρετισμούς τους με:

- 2 σχηματισμούς μαχητικών αποτελούμενους από 17 συνολικά αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποίησαν 3 παράβασεις των ΚΕΚ και 15 παραβιάσεις του ΕΕΧ, εκ των οποίων 1 σχηματισμός έκανε υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι.

Έχει περάσει ένας χρόνος περίπου από τότε που η τουρκική Αεροπορία προχώρησε σε παραβιάσεις Σάββατο ή Κυριακή. Αλλά για ΠΡΩΤΗ φορά από το 1974 προχωρεί σε παραβιάσεις Σαββατοκύριακο παραμονή και ανήμερα εκλογών.

Κατά τα διεθνή δεδομένα αεροπορικής συμπεριφοράς, η παραβίαση Εθνικού Εναέριου Χώρου από συνδυασμό μαχητικών και αναγνωριστικών και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε (τριπλή υπέρπτηση 5.11.10), συνιστά επιθετική ενέργεια.

Ο αμυνόμενος έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει. Το ΥΠΕΞ επρόκειτο να επιδώσει….. «κάπως πιο έντονο» διάβημα στην Τουρκία!!

Τουλάχιστον για πρώτη φορά η Ελλάδα μετά από αρκετά χρόνια απέσυρε τη φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ, από την άσκηση λόγω των τουρκικών παραβιάσεων…..

Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε, από τους «φίλους» Τούρκους και τους «κολλητούς» μας Ερντογάν και Νταβούτογλου.

Στοιχεία από το ΓΕΕΘΑ και defencenet.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου