Οι 350.000 Ένοπλες Δυνάμεις του Αφγανιστάν δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά για να υπερασπιστούν τις (εντός ή εκτός εισαγωγικών) κατακτήσεις ελευθερίας και δημοκρατίας που βίωναν επί 20 χρόνια. Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο βάρος των επιχειρήσεων το είχαν οι Δυτικοί, οι περισσότεροι από τους 350.000 άνδρες του στρατού είχαν την ευκαιρία να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι με αμερικανικά δολάρια. Μέχρι που χρειάστηκε να πολεμήσουν μόνοι τους…
Έκθεση Πόρτερ για την Ελλάδα» (Paul A. Porter, «Ζητείται ένα θαύμα για την Ελλάδα. Ημερολόγιο ενός προεδρικού απεσταλμένου, 20 Ιανουαρίου – 27 Φεβρουαρίου 1947» Ο Αμερικανός διπλωμάτης διαπίστωνε το 1947 για τη χώρα μας ότι:
«Απλούστατα δεν είναι δυνατόν να βασιστεί κανείς ότι η δημόσια διοίκηση θα φέρει εις πέρας τις πιο απλές λειτουργίες μιας κυβέρνησης – την είσπραξη φόρων, την εφαρμογή οικονομικών κανόνων, την επισκευή των δρόμων… Η κυβέρνηση του 1947, δεν είχε κατ’ ουσίαν άλλη πολιτική εκτός από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια, ώστε να διατηρήσει την εξουσία, απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος κατά τον πόλεμο και επικαλούμενη τον ίδιο της τον τεραστίων διαστάσεων αντικομμουνισμό ως επιχειρήματα για την παροχή ξένης βοήθειας σε τεράστιες ποσότητες. Στόχος της… είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομίων μιας μικρής κλίκας από τραπεζίτες και εμπόρους, που αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα».
Περισσότερα στον σύνδεσμο:
https://www.kathimerini.gr/.../56147.../to-afganiko-dimosio/
Quiz: Μήπως ισχύει ακόμα η έκθεση Πόρτερ του 1947 για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος (και το δημόσιο που δόμησε) μέχρι και σήμερα σε σχέση και με την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας - ζωτικών συμφερόντων της χώρας και την εξάρτηση της από τον ξένο παράγοντα (όπως στο Αφγανιστάν) να εξασφαλιστεί αυτό; Μήπως παραείναι ανησυχητικές οι ομοιότητες με έναν εχθρό (Τούρκο) που απειλεί να διαμελίσει την Ελλάδα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου