Ο ΠτΔ κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά την επίσκεψη του στην Κροατία χθες δήλωσε: «Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αυτό, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου….» Και (αυτή) η τελευταία δήλωση του ΠτΔ ήταν παρόμοια προηγούμενων δηλώσεων του ιδίου, αλλά και των όλων των κυβερνήσεων στο πλαίσιο (διαχρονικής) επίδειξης στρατηγικής.. ψυχραιμίας, απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Την ίδια ημέρα (χθες) ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν κάνοντας απολογισμό της άσκησης «γαλάζιας πατρίδας», σε τηλεοπτική συνέντευξη εμφανίστηκε (πάλι) προκλητικός και ειρωνικός (που προκάλεσαν γέλια στους δημοσιογράφους) λέγοντας: «Πραγματοποιήσαμε μια άσκηση την “Γαλάζια Πατρίδα”, περίπου 120 πλοία μας συμμετείχαν στην άσκηση και οι Έλληνες τρόμαξαν. Μα εμείς δεν κάναμε την άσκηση εναντίον σας! Τι θέλουν δηλαδή; Να μην κάνουμε ασκήσεις επειδή φοβούνται οι Έλληνες;».
Ο Τούρκος βουλευτής Αχμέτ Γιλντίζ στις 4.3.19 κατά την διάρκεια της διακοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, (εντός της ελληνικής Βουλής) απείλησε με συνέπειες για τις ενέργειες της Κύπρου στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδης και Δουζίνας, του απάντησαν ότι μπορεί να βρεθεί λύση στα προβλήματα με.. διάλογο για έντιμο συμβιβασμό, όπως και με την.. Βόρεια Μακεδονία. Ο πρώην ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς είπε λίγες μέρες πριν (αναφερόμενος στις διεκδικήσεις των Τούρκων στην ΑΟΖ Ελλάδος – Κύπρου: «Μην είμαστε.. φαταούλες»! Τέτοια ραγιαδίστικα καμώματα προκαλούν, εκτός από την χλεύη (των Τούρκων) και αύξηση των διεκδικήσεων τους.
Η επίκληση του διεθνούς δικαίου και η παθητική τακτική της «στρατηγικής» ψυχραιμίας που ακολουθείται μέχρι τώρα στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, (για μη κλιμάκωση κρίσης), επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή την αποθράσυνση της Τουρκίας που διευρύνει ποιοτικά και ποσοτικά τις διεκδικήσεις της.
Καλές είναι οι συμμαχίες (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ - γιατί εκτός θα ήταν πολύ χειρότερα), και οι συνεργασίες (με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο) που δρουν αποτρεπτικά σε ένα βαθμό, (σε ενδεχόμενη σύρραξη με την Τουρκία), αλλά κανείς δεν πρόκειται να πολεμήσει για λογαριασμό της Ελλάδος. Έτσι απομένει να ενισχυθεί η αμυντική ισχύς της χώρας, ιδίως σε ναυτικό και αεροπορία, πράγμα που δεν φαίνεται να γίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τώρα, -ούτε αύξηση 1 μήνα θητεία δεν τολμούν να ζητήσουν όλα τα κόμματα-, για να αντιμετωπιστεί μια ολοένα εξοπλιζόμενη επιθετική Τουρκία, η οποία ετοιμάζεται για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αν το επιχειρήσει και δεν βρει καμία αντίσταση από ελληνικής και κυπριακής πλευράς το επόμενο βήμα της Τουρκίας θα είναι οι γεωτρήσεις εντός ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή Καστελορίζου, ανατολικώς Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης, που σημειωτέον (οι Τούρκοι) αναγνωρίζουν μόνο.. χωρικά ύδατα (καθόλου ΑΟΖ).
Η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει (στο εγγύς
μέλλον) από τις λεκτικές (και επί χάρτου) διεκδικήσεις σε πράξεις που
οικειοποιούνται τμήματα (αρχικά) της ΑΟΖ της Κύπρου και στην συνέχεια της ΑΟΖ
της Ελλάδος.
Είναι έτοιμες και ικανές οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην επιτρέψουν στους Τούρκους να προχωρήσουν σε τετελεσμένα στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ;
Υπάρχει η πολιτική βούληση για την αποτροπή τετελεσμένων σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος και της Κύπρου; Ο χρόνος για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα είναι κοντά..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου