Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Το Δίλημμα των ΧΗΨ-ΒΑυ


ΧΗΨ-ΒΑυ (Χρήσιμοι Ηλίθιοι Ψηφοφόροι - Βομβιστές Αυτοκτονίας)
Τι θα κάνει η Ευρώπη αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κυβέρνηση στην Ελλάδα; O οικονομικός εγκέφαλος (sic) του κόμματος Γιάννης Μηλιός βγήκε να μας βεβαιώσει ότι η Ευρώπη «δεν θα πυροβολήσει το πόδι της», ξεκινώντας πόλεμο με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αντίλογος στον Μηλιό έχει ενδιαφέρον. Διότι ο καθηγητής μπερδεύει δύο εννοιολογικές κατηγορίες. Η σχέση της σημερινής Ευρώπης με τις φιλοδοξίες του ΣΥΡΙΖΑ για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της δεν είναι η σχέση μεταξύ μέλους και συνόλου, αλλά η σχέση του συνόλου με τη γάγγραινα: αν την έχει, κόβει όσο χρειαστεί απ’ όπου χρειαστεί για να περισώσει το υπόλοιπο.

Στο δίλημμα απάντησε και ο Γ. Βούτσης, που ουσιαστικά παραδέχθηκε τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποπειράθηκε να τον κρύψει ή να τον αρνηθεί. Αντιθέτως, παρουσίασε τον κίνδυνο ως πλεονέκτημα: «φοβούνται ότι μέσω του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταδοθεί στην Ευρώπη ο ιός ενός λαού που λέει “φτάνει ως εδώ!”». Με τη λογική του Πόρκυ, συνεπώς, ας θυσιαστούμε εμείς, για να μεταδώσουμε τον ιό της αντίστασης στην Ευρώπη.

Τα επιχειρήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντικρούσει το δίλημμα είναι αστεία. Διότι, εν προκειμένω, ισχύει η σοφία των πολλών, λόγω της φύσης των αγορών. Λίγο απίθανο δεν είναι να κάνουν λάθος όλοι οι άλλοι και να έχουν δίκιο κάποιοι απίθανοι τύποι από μια γωνιά της Ευρώπης, τους οποίους ως χθες δεν τους ήξερε κανένας; Όσοι πιστεύουν αληθινά στη σύγκρουση με την Ευρώπη, ωθούνται κυρίως από έναν αντιευρωπαϊσμό συνυφασμένο με την παραδοσιακή αποστροφή της ελληνικής Αριστεράς για τη Δύση.
Για τον λόγο αυτό, κάνουν το σφάλμα να εκλαμβάνουν την ανησυχία των Ευρωπαίων για την πορεία της Ελλάδας ως φόβο για τον εαυτό τους. 
Αν, τελικά, πάμε σε βουλευτικές εκλογές, η πιθανότητα μιας σύγκρουσης με την Ευρώπη και οι επιπτώσεις της θα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν επιχειρήματα για να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας...
Από το άρθρο, «Το δίλημμα, ο Χόμερ και ο Πόρκυ...», του Στέφ. Κασιμάτη kathimerini,gr 18.12.14. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου