Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Εκτίμηση Πολιτικής Κατάστασης (Γενική) 2 Απριλίου 2014


Οι πολιτικές δυνάμεις, (δεξιά και αριστερά), είναι κατακερματισμένες και δεν φαίνεται, (δημοσκοπικά), τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, (σε ενδεχόμενες εθνικές εκλογές), να είναι δυνατή η συγκρότηση αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης. Πολύ δύσκολη θα είναι και η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα υπέρ της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές. Τώρα που θεωρεί ότι θα είναι πρώτο κόμμα, κάνει την… Πάπια, (ξέχασε την απλή και… άδολη απλή αναλογική), για να εισπράξει το μπόνους των 50 εδρών!
Σε ενδεχόμενες (πρόωρες) εθνικές εκλογές, το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι να έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, όχι όμως με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή θα είναι πολύ δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, καθόσον το ΚΚΕ σαν αντιευρωπαϊκό κόμμα, αποστασιοποιείται τελείως από συνεργασίες στο πλαίσιο της ΕΕ και η ΔΗΜΑΡ είναι αμφίβολο αν θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή. Ακόμη και αν οι ΑΝΕΛ θελήσουν να συμπράξουν σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι αμφίβολο αν θα έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών

Αν δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, η χώρα θα συρθεί σε νέες εκλογές και θα έχουμε (πάλι) επιστροφή στο παρελθόν, (πανικός χρεοκοπίας, εξόδου από το ευρώ, ΕΕ κλπ).

Το «Ποτάμι», είναι ένας, (άγνωστος προς το παρόν) παράγοντας, που μπορεί να έχει ρόλο σε κυβέρνηση συνεργασίας, ανάλογα με την κοινοβουλευτική του δύναμη, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη ακόμη, καθόσον ο ιδρυτής του Σ. Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι θα μετάσχει στις εθνικές εκλογές, εφόσον πάει καλά στις ευρωεκλογές…..

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κυβέρνηση αυτοδύναμη, (απίθανη), η συνεργασίας, (δύσκολη),  προκύπτουν δύο σενάρια:

1ο Σενάριο. Να εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται σε σχέση με τους δανειστές, έστω και αν έχει ρίξει τους τόνους τελευταία. Δηλαδή να καταργήσει το μνημόνιο και να…. εκβιάσει τους δανειστές, (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), ουσιαστικά τα κράτη μέλη της ΕΕ, (το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημοσίου χρέους το έχουν φορτωθεί οι φορολογούμενοι τους). Με τον (υποτιθέμενο) εκβιασμό μη αποπληρωμής των δανείων, θα… απαιτήσει την διαγραφή του 70-80% του χρέους, (δημόσιο χρέος περίπου 320δισ.€).
Όμως η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, καθώς και το ΔΝΤ  δεν εκβιάζονται, και θα διακόψουν αμέσως τη δανειακή στήριξη της χώρας. Πρόσφατο παράδειγμα μη συμφωνίας με την τρόικα, είναι η περίπτωση του «Περήφανου ΟΧΙ» της Κύπρου στην προταθείσα πρόταση αντιμετώπισης της χρεοκοπίας της.  Η λύση που τελικά αποδέχθηκε η Κύπρος, ήταν πολύ χειρότερη από αυτήν που απέρριψε αρχικά. Αν επιμείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη ρήξη με τους δανειστές, τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να βγάλει τη χώρα από το ευρώ και πολύ πιθανό από τη ΕΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και γεωπολιτικό πεδίο.

2ο Σενάριο. Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ, μετά από κάποιες ταλαντεύσεις να κάνει κι αυτή, (όπως ο «αντιμνημονιακός» ΣΑΜαράς), τη (θεαματική) Κωλοτούμπα του και να υπογράψει το (ΣΥΡΙΖΑϊκο) Μνημόνιο.
Επειδή το 1ο σενάριο συνεπάγεται μια απίστευτη καταστροφή για τη χώρα, [Επιστροφή στη δεκαετία του 1950, κουπόνια καυσίμων, φαρμάκων, ακόμη και τροφίμων, λόγω ελλείψεως συναλλάγματος, (εθνικές περιπέτειες), αναζήτηση συμμαχιών…. Βενεζουέλας - Κούβας, για αντιμετώπιση…. τουρκικής απειλής, (αμφισβητούμενα νησιά, χωρικά ύδατα, ΑΟΖ κλπ)]
Εκτιμάται ότι είναι πιο πιθανό το 2ο σενάριο, (της Κωλοτούμπας).

Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται πρόωρες εθνικές εκλογές, (ιδίως εντός του 2014), διότι αν γίνουν, η χώρα θα μπει πάλι σε τροχιά πολιτικής αστάθειας, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, που τελευταία φαίνεται να σταθεροποιείται, γεγονός που αναγνωρίζεται από την ΕΕ και τις διεθνείς αγορές. Μια κατάσταση πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας θα φέρει την οικονομία και τη χώρα 2 χρόνια πίσω, θα πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα θυσίες του λαού και θα…. Παίζουν, (πάλι) τα σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ και τους Έλληνες να τρέχουν να αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αν…. προλάβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου